Keresés

Kérdések és válaszok

Kötelező váltócipő használata?

Sajnos igen. 

A teremben egymást váltják a csoportok, és a sport- és táncórák között nincs lehetőség a takarításra. Egyes órákon talajgyakorlatokat is végeznek, és senki sem örül annak, ha porban vagy sárban kell edzeni. Ezért nem szabad az utcán használt cipőben bemenni. Különösen érvényes ez a latyakos, esős időben.

Lesz táncpartner a tánchoz?

Nincs arra garancia, hogy a tánctanfolyamon biztosan akad táncpartner!

Még a tanfolyam előtt intézkedni kell, hogy találj magadnak egy érdeklődőt. Persze mi is megpróbálunk ebben segíteni, de ehhez külön kell jelezned az igényedet. Ami kell nekünk ehhez:

  • Fénykép (vagy Facebook-oldal)
  • Magasságod
  • Elérhetőséged

 

A hullámzás trendi?

A versenytáncoknál a férfiak sokszor beállnak egy tartásba és a csak lányok mozognak, lépegetnek, hullámoznak, csavarnak.
A tánc akkor is tánc, ha az egyik fél csak hasznos kelléke annak.

Újabban a hullámzás került a bachata oktatás középpontjába. A hullámzás, domborítás nagyon szexis. A versenytáncokban is sokat használják. Talán onnan tévedt át a hagyományos bachata oktatás mezejére is.

A hullámzás egyesek szerint sok esetben levezethetetlen egy idegen lánnyal táncolva. Máskor a lányok sem szeretik, ha egy idegen pasi döntéseket csinál.
Gyakran azt látni, hogy a hullámzások összeszokott párok koreográfiájának része. Azaz a koreográfia miatt mindenki tudja, hogy mit kell csinálni, de az azt nem ismerő idegennel ez nem lenne olyan látványos, vagy esetleg össze sem jönne.

Szokott párcsere lenni?

A párban érkezők egy része nem szeret párt cserélni. Pedagógiai okokból azonban erre néha szükség van. A túlzottan összeszokott párok néha hibásan gyakorolják be a mozgást, ami főként akkor derül ki, ha nem egymással táncolnak. Ezért néha szükséges másokkal is táncolni.

Azoknál, akik nem saját párjukkal érkeztek, gyakorabban tartunk párcserét. Ezáltal nem csak jobban megismerik egymást, de várhatóan rutinosabbak is lesznek. 

A párban érkezettek is kérhetik, hogy bekerüljenek a partnercserékbe. Nem kötelező folyamatosan adott partnerrel táncolni. Mindezt az órák előtt megbeszéljük.

Hány bachata figura van?

A bachata is fejlődik, ahogy minden tánc.
Szabadon lehet kitalálni új mozdulatokat.

Pl. Bachata-rueda, Bachatango, stb.

Van aki salsa figurákat csinál bachatára pontozásos lépésekkel. Persze némelyik eléggé idegen, és nagyon eltávolodik az eredeti mozgástól. Felmerülhet a kérdés, hogy hol a határ a táncok fúziójában. Néha ugyanis nagyon ráerőszakoltak az idegen mozdulatok, esetleg visszatetszők is.

Hasznosabb lenne egy irányvonal, ahol stílusbarát figurákkal próbáják fejleszteni a táncot.

 

 

Lehet buliban bachatát táncolni?

Sokáig nem voltak olyan helyek, ahol egész este lehetett volna bachatát táncolni.

Egy időben volt próbálkozás, de nem tudta elérni a salsa sikerét. A salsa ugyanis egy nagyon változatos tánc a bachatához képest. 
Ezután maradtak a több termes vátozatok, ahol igény esetén át lehet vándorolni a bachata terembe egy kis romantikára. A bachata termek általában nem olyan zsúfoltak, mint a salsa termek.

Hogy két bachata dal között se kelljen sokat ülni, érdemes megtanulni a kubai salsát is. A salsát viszont nem oktatjuk bachata tanfolyam keretében. Vannak erre specializált salsa tánciskolák, amelyeket érdemes ilyen igénnyel megkeresni. 

A salsa tanfolyamok között van olyan amelyik buliban alig használatos körtáncot oktat. A másik az igazán fontos "party style"- oktatja.  Lehet választani rapid salsát és normál tempójú salsa tanfolyamot is. Sőt magánoktatásokon is lehet fejleszteni a táncismeretet.